Cum să cureți și îngrijești pantofii din piele naturală

Cum să cureți și îngrijești pantofii din piele naturală

Pantofii noștri fac față în fiecare zi unei multitudini de provocări, de la zile ploioase sau pline de zăpadă la pătarea ocazională. Pantofii din piele naturală necesită îngrijire regulată pentru a-și menține aspectul și durabilitatea, însă pentru asta ai la dispoziție o varietate de opțiuni. Poți curăța încălțămintea cu produse dedicate din comerț, dar și cu soluții folosite zilnic în casă, cum ar fi pudra de talc, oțet sau șervetele umede.

Îngrijirea corectă a pantofilor necesită câțiva pasi, însă aceștia pot fi diferiți în funcție de tipul de finisaj al pielii. De exemplu, pantofii din piele întoarsă necesită o perie specială pentru a evita deteriorarea materialului, pe când în cazul încălțămintei din piele standard ai nevoie doar de o perie moale obișnuită.  

 

Cum să cureți pantofii din piele

1. Curăță separat șireturile

Începe prin a scoate șireturile, care trebuie spălate separat manual sau în mașina de spălat. 

2. Îndepărtează  grosul murdăriei cu o cârpă moale

Folosește o cârpă moale pentru a îndepărta cât mai multă murdărie,  resturi de noroi și urme de sare.

3. Înlătură murdăria rămasă cu o soluție de curățare și o perie moale

Dacă soluția de curățare include un aplicator, utilizează-l, altfel poți folosi o perie moale sau o cârpă. Aplică soluția  prin mișcări circulare. 

Dacă utilizezi săpun pentru articole din piele este bine să adaugi puțină apă în cazul încălțămintei din piele standard, însă acest lucru trebuie evitat în cazul produselor din piele întoarsă.

Este bine să eviți bureții pentru acest pas, deoarece chimicalele din materialul bureților pot strica pielea.

4. Scoate petele de sare și excesul de ceară cu o soluție din oțet și apă

Amestecă 2 părți apă și 1 parte oțet. Aplică soluția obținută pe petele de sare sau zonele cu exces de ceară de pe încălțăminte cu ajutorul unei perii sau cârpe moale. Vei observa rezultatele imediat.

5. Lasă pantofii să se usuce

Acest pas este absolut necesar înainte de aplicarea oricăror produse de întreținere încălțăminte. 

Lasă pantofii să se usuce la temperatura camerei minim 15 minute. Dacă ai posibilitatea, lasă pantofii la uscat un timp mai îndelungat, eventual chiar peste noapte.

Cum să lustruiești încălțămintea din piele

1. Scoate șireturile 

Ca prim pas obligatoriu, scoate șireturile înainte de lustruirea pantofilor. Astfel eviți murdărirea lor și poți întinde uniform soluțiile de lustruire.

2. Folosește periodic o loțiune tip conditioner pentru articole din piele

Loțiunea de tip conditioner ajută pielea să își mențină umezeala, evitând astfel apariția crăpăturilor. 

Ca în pașii anteriori, poți aplica loțiunea cu o cârpă sau o perie moale.

În perioada rece, această loțiune ar trebui aplicată ideal la 5-10 purtări. În sezonul cald, însă, pielea este supusă mai puțin elementelor, așa că poți face această operație doar o dată la 25 de purtări.

3. Aplică cremă sau ceară de pantofi

Ca principiu de bază, ceara asigură mai multă protecție pentru piele decât o cremă. În cazul în care optezi pentru o cremă, asigură-te că alegi o nuanță care se potrivește la culoare cu încălțămintea. Poți face o probă de verificare a culorii pe o mică porțiune din pantof.

Orice variantă alegi, aplică produsul prin mici mișcări circulare pe toată suprafața încălțămintei, folosind o cârpă moale sau o perie din păr natural.  Presează pielea puțin în timpul mișcărilor circulare, astfel încât produsul să fie bine absorbit.

Cum să impermeabilizezi pantofii din piele 

În perioada rece, pielea este supusă mult mai puternic agresiunii elementelor, zăpadă și gheață omniprezente putând scurta durata de viață a încălțămintei. 

Poți evita acest lucru prin îngrijire adecvată,  alegând ce ți se potrivește din opțiunile descrise mai jos. Dacă ești pe fugă, poți folosi o soluție comercială care necesită efort minim la aplicare, însă dacă dorești un efect de impermeabilizare mai puternic și mai îndelungat cea mai bună soluție este ceara.

1. Folosețte ceara de pantofi pentru a asigura o barieră protectivă

Ceara de pantofi ar trebui folosită măcar o dată pe sezon, pentru a asigura un grad mai mare de impermeabilitate. Aplică ceara prin mișcări circulare,  cu ajutorul unei perii sau unei cârpe moale. După această operație, lasă pantofii să se usuce la temperatura camerei.

2. Utilizează ceară de albine obișnuită pentru o variantă mai ieftină

Ceara de albine a fost utilizată istoric pentru îngrijirea pantofilor și poate fi folosită și astăzi ca alternativă mai ieftină la produsele comerciale, însă necesită mai multă atenție la aplicare.

Ceara trebuie încălzită într-un bol și întinsă cu o pensulă mare. La prima aplicare, fiindcă ceara se usucă foarte repede, pantoful se va încărca cu un strat mai gros decât cel dorit. Utilizează un uscător de păr pentru a o reîncălzi direct pe pantof și continua să o întinzi uniform cu pensulă. Cu ajutorul pensulei vei scoate și excesul de ceară.

3. Aplică o soluție comercială de impermeabilizare tip spray

Soluțiile comerciale de impermeabilizare sunt ușor de utilizat și asigură un aspect mai plăcut la sfârșitul aplicării.  Însă acestea nu sunt la fel de eficiente ca ceara, din acest motiv fiind nevoie să fie aplicate mai des pe parcursul sezonului rece.

Apasă pe spray de la o distanță de 15-20 cm și încearcă să aplici soluția difuzată cât mai uniform.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș