Cum să alegi pantofi pentru ocazii speciale

Pantofii potriviti pentru ocazii speciale

Ocaziile speciale, fie că vorbim de o gală, de o vizită la teatru, de cocktail parties, de nunți sau de alte evenimente formale, reprezintă o provocare atât pentru selectarea ținutei, cât și pentru alegerea încălțămintei.  

Multe persoane consideră că îmbrăcămintea este punctul central al atenției, iar pantofii nu vor fi atât de importanți. În realitate întregul ansamblu contează, nu doar partea vestimentară.

 

Reguli de selecție a pantofilor pentru ocazii

Există câteva reguli de bază de care e bine să ții cont când te gândești ce pantofi să selectezi pentru o anumită ocazie specială

• Pantofii ideali trebuie să asigure echilibrul între modă și funcționalitate.

Majoritatea evenimentelor speciale implică multă activitate în picioare, cum ar fi conversații de socializare sau dansat. Este indicat să alegi pantofi pe care ai avut ocazia să îi porți măcar o dată în casă, pentru a te asigura că sunt confortabili. În cazul pantofilor de damă, este absolut esențial să verifici că mărimea tocului și curbura calapodului nu iți crează disconfort.

• Încălțămintea trebuie să complimenteze și să scoată în evidență ținuta aleasă.

Stilul și culoarea ținutei vestimentare trebuie luată în considerare la alegerea pantofilor. Aceștia nu trebuie să eclipseze sau să fie în discordanță cu ținuta.  

• Ocazia la care participi contează pentru selecția ansamblului vestimentar, iar același lucru este valabil și în cazul pantofilor aleși. În cazul pantofilor casual de damă, un exemplu clasic îl reprezintă o vizită la teatru sau la operă. În aceste ocazii se recomandă tocuri înalte, însă și acestea trebuie să aibă înălțime moderată, pentru a nu fi vulgare. În general, tocurile de peste 5 cm nu sunt potrivite pentru aceste ocazii, fiind însă considerate ideale pentru petreceri sau ieșiri în club.

Cum să selectezi pantofi eleganți pentru bărbați

Încălțămintea masculină pentru ocazii formale este limitată ca gamă, însă o serie de detalii pot face o diferență majoră. În general, vei alege între pantofi de piele oxford sau derby. Singura diferență semnificativă între aceste tipuri de pantofi se observă în zona șireturilor. Pantofii derby sunt proiectați astfel încât limba este încă vizibilă când șireturile sunt închise. În trecut, încălțămintea derby era considerată casual, ideală pentru ocazii mai relaxate, însă în ziua de astăzi a ajuns să facă parte din ansambluri vestimentare elegante, la fel ca și pantofii oxford.

Va trebui să fii atent la o serie de detalii pentru a crea o diferență subtilă, dar vizibilă.

 

Alegerea culorii:

• Culoarea maro asigură un look rustic, mai natural, fiind ideală pentru aspectul de gentleman clasic

• Negrul este mai sobru, dar și mai versatil. Alege această culoare dacă dorești să proiectezi o imagine controlată și serioasă

• Culoarea bleumarin este ideală pentru un aspect modern și expresiv

Tipul de design:

• Dacă vrei să creezi puțin cotrast cu un costum foarte formal, poți alege tipul de design brogue. Acest tip de pantof este modelat cu mici găuri în piele.

• Pentru ocazii foarte serioase, de exemplu o prezentare de business, poți opta pentru stilul toe-cap. Pantofii cu acest model au o bucată de material delimitată în vârf.

• Pentru un look contemporan și îngrijit, alegerea ideală este stilul wingtip. Acest model este o variantă a pantofilor toe-cap, singura diferență fiind că bucata de material din vârf se întinde și spre lateralele pantofului.

• Dacă participi la un eveniment extrem de formal, de exemplu o gală de caritate, optează pentru  ultimul trend, o pereche de pantofi oxford de calitate, cu talpa într-o culoare puternică.

În principiu este bine să optezi pentru pantofi cu model discret dacă ansamblul vestimentar este complex în stil și culoare. 

Complet opus, dacă ținuta este foarte sobra, asigura-te să o complimentezi cu o pereche de pantofi care iese în evidență.

Cum să alegi pantofi de damă pentru ocazii speciale

În cazul pantofilor de damă, gama de opțiuni este foarte extinsă. Pe lângă considerațiile specifice alegerii pantofilor pentru ocazii speciale, iți poți acorda și luxul de a selecta o pereche de pantofi în ton cu dispoziția ta din ziua respectivă.

• Alege pantofi cu barete sau imprimeuri tip animal print dacă te simți curajoasa și chic

• Pentru un look plin de încredere și foarte atractiv, încălțămintea împodobită cu cristale sau sclipici reprezintă varianta ideală

• Dacă dorești să creezi un look formal și mai sobru, alege o pereche de pantofi casual damă din piele naturală într-o singură culoare

• Pantofii finisați cu lac vor crea o imagine sofisticată și atractivă

• Dacă dorești să transpui o imagine modernă și trendy, optează pentru pantofi în două culori

În principiu, dacă vrei să ieși în evidență alege încălțăminte cu modele și culori curajoase, însă dacă dorești să transmiți o imagine eleganta și sofisticată mergi pe modele cât mai clasice.

Ca în cazul încălțămintei elegante pentru bărbați, asigură-te să complimentezi o ținută sobră cu o pereche de pantofi care ies în evidență. Invers, dacă ansamblul vestimentar are un design complex, optează pentru încălțăminte cu aspect discret.

 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș