Cum să alegi pantofi în funcție de orice ocazie

Cum să alegi pantofi în funcție de orice ocazie

Pantofii sunt o necesitate zilnică, însă varietatea de opțiuni de pe piață te poate pune în încurcătură câteodată dacă nu știi ce criterii să iei în considerare la momentul cumpărării.

Când simți tentația de a cumpăra o pereche de pantofi pentru aspectul lor estetic, trebuie în primul rând să te asiguri că încălțămintea este funcțională.

O pereche de pantofi aleasă prost, iți poate aduce o serie de probleme, de la dureri și bătături, la probleme mai serioase, cum ar fi deformări ale coloanei vertebrale.

Persoanele cu probleme de postură sau complicații la coloana vertebrală își pot ameliora simptomele sau pot evita complet durerile de coloană dacă aleg corect pantofii. În cazurile acestea, este esențială evitarea sandalelor flip-flop și a tocurilor foarte înalte, în schimb, se recomandă investiția în pantofi ortopedici. Aceștia asigură maximul de confort, iar datorită popularității lor, gama de modele acoperă toate gusturile.

Iată mai jos un ghid care te va ajuta să alegi încălțămintea funcțională potrivită pentru tine în orice ocazie.

Alege pantofii potriviți formei piciorului tău

Ca să cumperi o pereche de pantofi casual din piele adecvați piciorului tău, este insuficient să știi doar mărimea piciorului. În plus, este foarte important să iei în considerare dacă ai piciorul lat sau îngust când alegi încălțămintea potrivită.

Pentru a te simți confortabil în noii pantofi, mai sunt și alte aspecte de luat în calcul: curbura piciorului (arcada plată, normală sau ridicată), da și gradul de transpirație de pe parcursul zilei. În plus, nu uita că și lățimea piciorului și a gleznei poate varia pe parcursul zilei, datorită statului în picioare sau căldurii.

Cum să selectezi pantofii sport

Majoritatea cumpărătorilor aleg greșit tipul de pantofi sport din piele naturală potrivit pentru activitatea dorită. Când cumperi încălțăminte sport trebuie să te asiguri că alegi modelul potrivit, fie că este vorba de plimbări, alergări sau alte activități sportive. Cel mai important factor în această alegere îl reprezintă gradul de confort. Încălțămintea trebuie să nu strângă piciorul și să aibă suficientă căptușeală pentru a fi comodă.  

      1. Alege corect pantofii sport pentru activități fizice multiple

Când cumperi încălțăminte sport trebuie să te asiguri că alegi modelul potrivit, fie că este vorba de plimbări, alergări sau alte activități sportive. Cel mai important factor în această alegere îl reprezintă gradul de confort. Încălțămintea trebuie să nu strângă piciorul și să aibă suficientă căptușeală pentru a fi comodă.Acest tip de încălțăminte este deobicei confecționat dintr-o combinație de material textil cu piele naturală.

Pantofii trebuie să se comporte bine la mișcări laterale, fiind ideali pentru sporturi cum ar fi tenis sau baschet.

Ca să te asiguri că alegi perechea perfectă, verifică mărimea dar și curbura calapodului potrivită pentru piciorul tău. Încearcă încălțămintea în magazin alergând puțin și încercând să faci mișcări laterale, pentru a vedea cum se comportă la stres.

2. Cum să selectezi pantofi de alergat

Când cumperi pantofi de alergat, ia în considerare mărimea, terenul pe care vei alerga, curbura piciorului tău, stilul de alergat, dar mai ales ce tip de alergător ești.

Alergătorii sunt împărțiți în trei categorii, pe baza felului în care greutatea corpului este distribuită de la călcai până la degete în timpul mișcării. Unele persoane au tendința să calce spre exterior, pe când altele spre interior, pentru a absorbi o parte din șocul alergării, această tendință fiind denumită pronație.

Din acest motiv, firmele de profil proiectează încălțămintea alergătorilor special pentru a acomoda aceste tipuri diferite de alergare.

Alergătorii cu supinație (sau sub-pronație) au tendința să calce spre interior. Dacă faci parte din această categorie, alege încălțăminte sport cu absorbție ridicată a șocurilor.

Cei cu pronație exagerată (sau supra-pronație) calcă spre exterior. Pantofii cu bolta mai înaltă și amortizare structurată sunt recomandați în aceste cazuri.

Dacă ești alergător cu pronație neutră, înseamnă că faci mișcarea corect, pe centrul tălpii. Nu ai nevoie de încălțăminte sofisticata în acest caz, fiind suficientă încălțămintea cu talpă semi-curbată.

3, Cum alegi pantofii pentru drumeții și cățărat

 Acest tip de încălțăminte trebuie să asigure maximul de confort, precum și suficientă aderență și tracțiune. Petru această categorie, caută pantofi flexibili, cu suport puternic pentru bolta piciorului. În plus, asigură-te că încălțămintea are călcâiul îngust, pentru că zona călcâiului absoarbe șocul mișcării.

Cum să alegi pantofii pentru ocazii formale

Pentru ocaziile formale, ai ocazia să alegi dintr-o gamă variată de încălțăminte, care să se asorteze ideal cu ținuta ta vestimentară. Însă întotdeauna trebuie să te asiguri că încălțămintea aleasă este confortabilă și nu-ți va crea probleme în timpul evenimentului la care participi.

Este foarte important să iți alegi un model confortabil de pantofi eleganți damă piele sau sandale din pieleînsă la fel de important este să te asiguri că înainte de evenimentul special întinzi și înmoi pielea.  Pielea nouă are tendința de a fi mai dură, așa că acest pas prealabil este necesar ca să nu te simți neconfortabil la ocazia specială la care vei participa.

Există mai multe modalități prin care poți face acest lucru – te poți plimba puțin prin casă cu noua încălțăminte, poți să îndeși hârtie în interior sau, varianta trei, poți să încălzești și răcești succesiv încălțămintea.

Însă daca continui să întâmpini probleme, nu te gândi încă să abandonezi noua pereche de pantofi.  Poți vizita un cizmar, care te poate ajuta cu întinderea pielii utilizând instrumente specializate.

 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș