Cum să alegi culoarea potrivită de încălțăminte în ținuta masculină

Cum să alegi culoarea potrivită de încălțăminte în ținuta masculină

Moda masculină a trecut prin multe transformări pe parcursul timpului. Însă un principiu etern valabil rămâne ca primul lucru apreciat la o ținută masculină este încălțămintea. Standardele s-au mai relaxat și combinații care altă dată erau excluse, de exemplu o ținută cu sacou, blugi și pantofi Oxford au devenit la ordinea zilei. Cu toate acestea, stilul clasic și cel modern au un punct comun pentru a crea o ținută de succes – alegerea combinațiilor corecte de culori.

Alegerea combinației corecte de culori iți poate da bătăi de cap în fiecare dimineață, la fel ca și selecția întregii ținute. Însă dacă nu e făcută cum trebuie, poate strica complet aspectul ținutei. Poate te pregătești să mergi la o ședință importantă cu clienții și vrei să impresionezi prin imagine și prestanță. Ai ales un costum și încălțăminte elegantă, însă dacă culoarea pantofilor nu este în ton, vei lăsa o impresie neîngrijită.  

Ai putea alege varianta care pare cea mai ușoară – asortează tonurile pantofilor cu cei ai vestimentației (pantalon negru cu pantofi negri, costum în nuanțe de maro deschis cu o pereche de pantofi maro). Realitatea este însă că asta poate fi o strategie păguboasă. Asta în caz că nu planifici să iți umpli garderoba cu ținute în doar 2-3 culori. Strategia de asortare utilizând aceleași tonuri, iți poate da o mare gaură în buzunar – ai putea ajunge să cheltui sume mari de bani extinzând colecția cu toate culorile posibile, doar pentru a le potrivi cu tonurile din vestimentia ta.

Poți evita această problemă și să-ți faci diminețile mult mai ușoare, urmând o serie de reguli de combinare corectă a culorilor încălțămintei cu îmbrăcămintea. 

 Reguli de bază pentru selecția culorii pantofilor

În cazul în care ești novice, iată câteva reguli de bază pe care le poți urma în alegerea corectă a culorilor încălțămintei:

• Trebuie să ai mereu în garderobă o pereche de pantofi negri din piele. Sunt ideali pentru ocaziile formale, dar pot fi folosiți în caz de nevoie și în situații casual 

• Următoarea culoare de care ai nevoie este încălțămintea în nuanțe de maro pal

• Alege pantofi în nuanțe uni, se pretează la mai multe tipuri de îmbrăcăminte

• Nuanțele mai închise sunt mai versatile decât cele deschise, deci e bine să iei acest aspect în considerare când mergi la cumpărături

• Dacă porți îmbrăcăminte în culori mai puternice, asigură-te că te încalți cu pantofi în nuanțe neutre. Invers, dacă porți încălțăminte în culori vii, vestimentația va trebui să fie în tonuri neutre. Astfel vei evita un efect de încărcare vizuală exagerată.

• Menține-ți nuanța pantofilor prin îngrijire corectă. Aplică o cremă de pantofi pe aceeași nuanță sau alege variantele de cremă incoloră.

• Încălțămintea elegantă e definită și de elementele decorative, dar și de nuanțele alese. De exemplu, o pereche de pantofi Derby negri sunt foarte eleganți, dar încălțămintea Oxford în nuanțe ciocolatii este chiar mai elegantă.

 

Ghidul asortării culorilor încălțămintei cu ținuta

• Asortarea pantofilor negri

Pantofii negri sunt considerați în general alegerea cea mai elegantă. Se asortează foarte bine cu costume negre, combinația fiind ideală pentru evenimente speciale sau întâlniri formale de afaceri. Pentru altă combinație excelentă în mediul de afaceri, poți alege costume în nuanțe de gri sau gri șobolan. 

Pantofii negri cu costume în nuanțe de albastru este una din combinațiile în general mai puțin recomendate. Însă dacă optezi pentru vestimentație bleumarin închis, asta nu va fi o problemă.

• Asortarea pantofilor maro

Pantofii maro prezintă o multitudine de nuanțe și deci se pretează la purtarea în numeroase situații. Singura excepție o reprezintă mediile de afaceri extrem de formale – indiferent de calitatea și eleganța pantofului maro ales, încă există prejudecați puternice în acest sens în mediile menționate.

Vorbind însă de calitățile pantofilor maro, aceștia iți conferă un aer mai relaxat, abordabil și adaugă un plus de personalitate la ținuta ta. Dacă dorești să subliniezi stilul personal mai relaxat, alege nuanțe mai deschise de maro.

Pantofii maro se pretează la purtare cu pantaloni casual de orice culoare. 

Dacă alegi însă pantaloni tot de culoare maro, fii atent la diferența de nuanțe. În acest caz, pantofii trebuie să fie cu două nuanțe mai deschise sau mai închise la culoare față de pantaloni ca să eviți un aspect complet monoton.

De asemenea, iți poți crea o ținută foarte plăcută din blugi pe nuanțe indigo cu pantofi în tonuri de maro închis. Poți încerca și nuanțe mai deschise de blugi, dar în cazul acesta asigură-te că pantofii au un stil mai informal (cum ar fi ghetele).

• Asortarea pantofilor în nuanțe cognac

Pantofii în nuanțe cognac se asortează destul de similar cu pantofii maro, deși există câteva diferențe. 

În primul rând, în ciuda faptului că sunt colorați în sine, se comportă în combinații vestimentare aproape ca un ton neutru. În al doilea rând, spre deosebire de cei maro, introduc o imagine de personalitate mai puternică. Dacă iți dorești o schimbare de stil dar nu ești 100% sigur că vrei să schimbi stilul încălțămintei, alegerea acestei nuanțe ar putea fi soluția ideală pentru tine.

Pantofii în tonuri de cognac se pretează cel mai bine cu un stil de pantof mai casual. Deși nu vor fi ideali pentru costumele tale cele mai elegante, vor fi combinația perfectă pentru toate tipurile de îmbrăcăminte casual, de la pantaloni casual la blugi.

• Asortarea pantofilor în tonuri albastre

Purtarea pantofilor albaștri la birou a căpătat în timp o imagine de rigiditate excesivă. Însă sunt o opțiune excelentă pentru un look casual cu personalitate. Te poți juca aici cu texturile, alegând de exemplu o variantă din piele întoarsă.

Dacă dorești ceva mai multă expresivitate, un pantof albastru din piele întoarsă poate fi o combinație chic cu o vestimentație neagră casual. Dacă alegi un pantof albastru în stil foarte casual, acesta va face o combinație ideală cu pantaloni rulați deasupra gleznelor. Important e să eviți asocierile care pot părea pretențioase, deoarece pantofii albaștri sunt companionul perfect pentru o ținută informală.

 

Ultimele stiri

  Produsul a fost adăugat în coș